Menu Utama
Log Masuk
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Browsing this Thread:   1 Pelawat



(1) 2 3 4 ... 9 »


KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Ahli Setia
Joined:
2009/11/16 14:22
From Selangor to Melaka
Group:
Registered User
Mesej: 142
Offline
anda telah didedahkan dengan KSSR pen.islam & B.Arab tahun 1 bg tahun 2011??????apa komen anda secara general...

Dimasukkan pada: 2010/11/3 8:01
_________________
smn_sharif@yahoo.com
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Sangat Setia
Joined:
2007/5/22 13:57
From Seremban, N9
Group:
Registered User
Mesej: 330
Offline
salam...

pendedahan yang perlu semua guru jqaf tau secara mendalam...
banyak perbezaannya terutamanya ttg dokumen standart, cara penulisan RPH, EMK dan modul matapelajaran tu sendiri..
harap semua guru jqaf terutamanya yg akan mengajar tahun satu tahun 2011 tahu perkara ini...
BAHASA ARAB TAHUN SATU TAHUN 2011 3 WAKTU TAU...

wassalam....

Dimasukkan pada: 2010/11/3 13:28
_________________
Yang Terindah Adalah Yang Terpelihara
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Sangat Setia
Joined:
2007/9/23 7:56
From heart of malaysia
Group:
Registered User
Mesej: 1678
Offline
hehehe betul betul2.. selamat menjalani kursus pendedahan kssr di daerah masing2

Dimasukkan pada: 2010/11/3 13:48
_________________
ceria , cergas dan cerdas
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Sangat Setia
Joined:
2009/10/7 6:50
From kota bharu
Group:
Registered User
Mesej: 435
Offline
bagi saya soal kssr ni setelah pemerhatian secara rambang dari surat pekeliling sampailah contoh RPH, tidak banyak bezanya...dari segi modul, masih sama, untuk bulan pertama quran masih lagi 4 masa jawi 2 masa, cuma untuk bulan ke2 kalau xsilap saya, quran 3 masa (dulu 2 masa) jawi 1 masa setiap minggu, ulum dan adab gilir2 2 masa seminggu (dulu akhlak 1masa/minggu).

RPH, dari perancangan memang nampak kelainan sedikit, tapi bagi saya sama lah apa yang belajar masa dekat maktab dulu, kena ada rentas kurikulum lah apa lah...bahan bantu mengajar kena ada..cuma dari segi perlaksanaan saya rasa xpergi kemana-mana, masih ditakuk lama...apa punbergantung atas guru tersebut..

kesimpulannya apa yang saya lihat dan baca sebelum diberi pendedahan secara lisan ni, saya rasa tujuannya kssr (p.islam) bertujuan untuk menekankan guru2 GPI dalam membantu guru2 J-QAF mencapai objektif j-qaf sebelum ini..

wallahu a'lam.....

Dimasukkan pada: 2010/11/3 15:29
_________________
"Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong"
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Ahli Setia
Joined:
2009/11/16 14:22
From Selangor to Melaka
Group:
Registered User
Mesej: 142
Offline
yup betul,xjauh beza....cuma tahun satu istilah 6bulan kedua dah dmansuhkan dah....iaitu makna nya iqra' bg tahun 1 aalah setahun diatas kekangan2 spt program2 sekolah yg biasanya terdapat di awal2 tahun...sukan sekolah,mesyuarat2 dan sbgnya....jd atas alasn inilah,iqra bg tahun 1 dipanjangkan hingga setahun...

Dimasukkan pada: 2010/11/3 16:05
_________________
smn_sharif@yahoo.com
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Sangat Setia
Joined:
2007/5/22 13:57
From Seremban, N9
Group:
Registered User
Mesej: 330
Offline
salam...

mungkin dr segi pend islam x jauh beza..tapi bg b.arab sy rasa byk gak bezanya...terutama bab rph..
ada mi'yar muhtawa..mi'yar taallum...nutaj tallum..'anasir 'abar manhaj..
pastu tahun satu kssr x gunakan dah SP dan HSP..kita gunakan Dokumen standard...buku teks pun baru utk semua subjek..PKSR b.arab baru utk thn 1-3...so sama2lah kita cr maklumat pasal ni..tanyalah Ju or PPD masing2...selamat beramal...huhuhuh

wassalam...

Dimasukkan pada: 2010/11/3 16:48
_________________
Yang Terindah Adalah Yang Terpelihara
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Sudah Mesra
Joined:
2009/7/23 4:42
From PERAK UTARA
Group:
Registered User
Eksklusif TSSS
Mesej: 57
Offline
n'pk byk prubhan tuk B.A tu..sy bru nk p kursus mggu dpn.Pnmbahan wktu mmg sgt d nanti..30 min bleh khususkn tuk pnilaian je...

Dimasukkan pada: 2010/11/5 2:27
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Ahli Setia
Joined:
2006/11/28 0:19
From Selangor
Group:
Registered User
Mesej: 102
Offline
khalijah,
Penambahan lagi 30 minit untuk BA adalah dicadangkan untuk guru2 laksanakan aktiviti 'fan taqdim al-lughah' (seni persembahan bahasa) seperti nasyid, hiwar, kalam jama'i dan sebagainya.

Lagi satu, KSSR BA ni memberikan kebebasan untuk guru menentukan Hasil Pembelajaran (nitaj ta'allum) sendiri dalam penulisan RPH. Dokumen Standard Kurikulum (DSK) hanya menentukan Standard Kandungan dan Pembelajaran sahaja.

Ini adalah beberapa point penting saya akan sampaikan dalam Kursus KSSR BA daerah saya minggu depan.

Dimasukkan pada: 2010/11/5 3:02
_________________
www.mendidik.blogspot.com
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Penolong Pentadbir
Joined:
2008/1/16 23:41
From Temerloh, Pahang.
Group:
Registered User
Web Admin
Eksklusif TSSS
Mesej: 676
Offline
salamun alaikum...

CK baru nak attend taklimat KSSR ini next week...skrg ni masih samar2 lagilah.. hopefully mana2 yg dah attend taklimat tu ataupun mana2 JU-JU yg sudi berkongsi ilmu n maklumat tu bolehlah share di sini lagi..at least maklumat2 di sini boleh dijadikan rujukan@ panduan utk guru2 jqaf terutamnya pd awal sesi persekolahan tahun depan..syukran!

Dimasukkan pada: 2010/11/5 13:11
_________________
....Ya Allah sesungguhnya, Aku Lemah Tanpa PertunjukMu, Aku Buta Tanpa BimbingMU, Aku Cacat tanpa HidayahMu, Aku Hina Tanpa RahmatMu...
Transfer the post to other applications Transfer


Re: KSSR(Kurikulum Standard Sekolah Rendah)
Sudah Mesra
Joined:
2009/7/23 4:42
From PERAK UTARA
Group:
Registered User
Eksklusif TSSS
Mesej: 57
Offline
wakafan,
thank's 4 info..bru d/load bahan2 kursus...InsyaAllah akn lbih jlas lg slps hdir kursus nxt week..

Dimasukkan pada: 2010/11/5 23:51
Transfer the post to other applications Transfer



(1) 2 3 4 ... 9 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Carian Terperinci]


newbb online upate error
clean xoops online error: DELETE FROM xoops_bb_online WHERE ( online_uid > 0 AND online_uid NOT IN ( SELECT online_uid FROM xoops_online WHERE online_module =38 ) ) OR ( online_uid = 0 AND online_ip NOT IN ( SELECT online_ip FROM xoops_online WHERE online_module =38 AND online_uid = 0 ) )
Dibangunkan oleh iDeologi berasaskan XOOPS 2.5 © 2006 - 2011. Paparan terbaik menggunakan IE9